Wednesday, January 11, 2017

KAJIAN LAUT TERBELAH SECARA SAINTIFIK


Di Boulder, Amerika Syarikat, para saintis membuktikan kebenaran kisah Nabi Musa membelah laut seperti yang diceritakan dalam kitab suci al-Quran dan Injil.
Satu kajian oleh sepasukan penyelidik yang diketuai saintis Carl Drews dari Pusat Penyelidikan Atmosfera Nasional mendapati fenomena itu tidak bercanggah dengan hukum fizikal.
Kitab al-Quran menceritakan bahawa Nabi Musa membelah laut dengan menghentakkan tongkatnya ke tanah semasa baginda dan kaum Bani Israel terperangkap di antara pasukan tentera Firaun yang sedang mara dan laut di hadapan mereka.
Kumpulan saintis itu yang mengkaji beberapa peta kuno Delta Sungai Nil mendapati laut terbelah itu merujuk kepada sebuah lagun yang kini dikenali sebagai Tasik Tanis di selatan Laut Mediterranean dekat Laut Merah dan satu cawangan Sungai Nil.
Dengan menggunakan simulasi komputer, saintis-saintis itu menunjukkan laut berkenaan terbelah dua melalui proses tiupan angin kencang.
Angin yang dikenali sebagai angin timur bertiup selaju 100.8 kilometer sejam (km/j) selama 12 jam menyebabkan aliran air sungai dan lagun itu berpusing balik lalu membentuk seperti dinding air.
Satu model lautan komputer kemudian digunakan sebagai simulasi bagi melihat kesan angin yang bertiup semalamam ke atas air sedalam beberapa meter itu.
Selama empat jam, tiupan angin tersebut menghasilkan jambatan darat sepanjang 3.2 km dan selebar 4.8 km. Sejurus selepas angin timur reda, air lagun dan sungai itu kembali mengalir ke tempat asal seperti ombak tsunami.
Hasil kajian saintis berkenaan disiarkan di Internet oleh Jurnal Public Library of Science ONE.
Dapatkah kita bayangkan, berapakah daya yang diperlukan untuk dapat membelah air laut yang mencapai ratusan meter untuk waktu yang cukup lama. Apatah lagi pengikut Nabi Musa yang menurut sejarah berjumlah ribuan orang?
Menurut kajian lain diperkirakan jaraknya mencapai 7 km, dengan jumlah pengikut Nabi Musa sekitar 600,000 orang dan waktu yang ditempuh untuk menyeberang sekitar 4 jam.
Menurut sebuah perhitungan, dijangkakan perlu tekanan sebesar 2,800,000 Newton/m2 atau sama dengan tekanan yang kita terima jika menyelam di laut hingga kedalaman 280 meter untuk membelah laut tersebut.
Wallahua'lam...

-Debu-

No comments:

Post a Comment