Friday, January 13, 2017

Samperit Klasik

Sambil2 tangan sibuk menyiapkan last minit order sbyk 30 bekas drpd customer, baru sy teringat nk share resepi biskut buat kali yg penghabisan bg ramadhan dalam thn ini.. 
Sy dh berkali2 cuba pelbagai resepi samperit susu, cheese dn lain2. Rasa biskut drpd resepi2 tu sedap cuma biskut yg terhasil teksturnya agak keras dn bukan kesukaan sy.. Sy pun tak faham kenapa jd viral resepi samperit susu yg keras tu ðŸ˜‚😂
Resepi ni bg sy resepi samperit klasik yg menepati rasa dn kualiti yg mak mak kita buat.. Dan harap2 mak sy suka biskut ni sbb mak sy ni pengkritik biskut yg terhebat.. ðŸ˜‚😂
Alhamdulillah berkat didikan mak sejak sy masih berumur 11 thn lg sy dh mahir buat biskut.. Terima kasih mak.. 
Resepi Samperit Klasik..
250 gm mentega
1/2 cwn gula (diblend halus)
1 biji kuning telur
1 cwn tepung jagung
1 cwn tepung kastard
1 1/2 cwn tepung gandum
Ceri yg dipotong/chocolate chip.
Sy guna acuan samperit pecah 15.

Cara2..
1. Blend gula halus dn mentega sampai lembut. Boleh pukul guna senduk kayu. Sekiranya nak guna hand mixer pastikan jgn mix terlalu lama. Agak2 pecah gula dn lembut je.
2. Masukkan kuning telur.. Start pukul dgn senduk.
3. Ayak dan gaul ketiga2 tepung sebyk 2 kali supaya sekata.. Masukkan tepung ke dlm adunan dan gaul sebati. Uli menggunakan tgn agak2 tak terlalu keras ye adunan tu nnti sakit menekan nk menekan.. Resepi ni ok bunga tidak kembang ataupun menurun semasa membakar. ðŸ˜Š
* Abaikan bunga samperit yg tak cantik tu sbb ibu jari sy sakit teruk hasilnya pun dh ke laut.. ðŸ˜‚😂😂

-Mya-

No comments:

Post a Comment