Tuesday, December 13, 2016

PENEMUAN MUMIA ANJING DI MESIR

Penggalian dari kubur bawah tanah di bawah gurun Mesir telah mendedahkan sisa berjuta-juta mumia anjing dan serigala.
Projek 'The Catacombs of Anubis', yang dipimpin oleh Paul Nicholson dari School of History, Archaeology and Religion, sedang memeriksa sebuah rangkaian terowong bawah padang pasir di Saqqara, Mesir.
Terowong itu dijadikan kubur bawah tanah untuk pengebumian haiwan suci bagi dewa Anubis yang berkepala anjing atau serigala. Tarikh kuburan bawah tanah itu ialah 747-730 SM.
Kuburan itu dikatakan didedikasikan untuk dewa yang berkepala anjing atau serigala, iaitu Anubis, yang juga dikenali sebagai Dewa Kematian.
Kubur bawah tanah anjing ini telah diketahui sejak abad ke-19 lagi tetapi belum pernah digali sebelumnya. Anggaran pasukan penggalian adalah sebanyak 8 juta haiwan (kebanyakan ialah anjing atau serigala) dikuburkan di sana.
Kajian pada tulang-tulang haiwan itu menunjukkan bahawa usia mereka hanya beberapa jam atau hari tua ketika mereka dibunuh dan dijadikan mumia.
Hal ini kemungkinan anjing dibiakkan dalam ribuan jumlahnya di ladang anjing yang telah dikhaskan sekitar ibu negara Mesir kuno iaitu Memphis.
Dr Nicholson berkata,
"Penemuan kami menunjukkan pandangan yang agak berbeza tentang hubungan antara manusia dan binatang yang mereka sembah yang biasanya berkaitan dengan orang Mesir kuno, kerana banyak binatang dibunuh dan dijadikan mumia ketika umurnya hanya beberapa jam atau hari. Haiwan-haiwan ini bukanlah 'korban'. Sebaliknya dedikasi dari mumia haiwan dianggap sebagai tindakan amal baik, dimana binatang tersebut bertindak sebagai perantara antara penderma dan para dewa."
Projek ini memenangi 'Andante Travels Archaeological Award for 2011' untuk suatu karya yang mempunyai kepentingan bagi arkeologi dan daya tarikan awam.
Andante Travel adalah sebuah syarikat British yang mengkhususkan diri dalam pelancongan arkeologi dan penghargaan £2,000 yang akan menyokong kerja-kerja lebih banyak, termasuk penanggalan radiokarbon dari fasa pembinaan kubur bawah tanah tersebut.
Projek ini telah dibiayai sebahagian oleh Fakulti Sejarah, Arkeologi dan Agama dan National Geographic.

Kredit: Cardiff University

-Debu-

No comments:

Post a Comment