Monday, December 26, 2016

JENIS-JENIS PEDANG SAMURAI

Pedang samurai di Jepun terbahagi kepada banyak jenis. Jenis setiap pedang adalah mengikut ukurannya.
Setiap pedang diukur dengan ukuran "Shaku" dimana 1 Shaku bersamaan sekitar 30 cm. Berikut adalah jenis-jenis pedang samurai yang dikumpulkan mengikut panjangnya.

1. Tanto
Jika anda pernah melihat filem Goemon, anda pasti mengetahui pedang ini. Pedang ini dibawa oleh puteri sebagai pertahanan diri. Saiz pedang ini sekitar 25 cm, termasuk dalam kategori pisau.

Penggunaannya, biasanya untuk menusuk serta-merta. Perempuan Jepun zaman dulu membawa tanto di sebalik obi (tali pinggang kimono) untuk 'self defence' ataupun untuk 'spontan attack'.

2. Wakizashi
Jika anda peminat Final Fantasy, pasti tidak asing dengan Yojinbo. Pendekar pedang yang mampu membelah apa saja. Salah satu serangannya ada wakizashi.

Wakizashi merupakan jenis pedang samurai dengan panjang antara 30-60 cm, para samurai biasa menggunakannya sebagai 'secondary weapon'.

3. Kodachi
Kodachi adalah senjata kesayangan Aoshi Shinomori, ahli Jupon Gatana dalam siri manga Samurai X.

Kodachi lebih panjang dari wakizashi, tetapi lebih pendek daripada katana. Biasanya digunakan sebagai perisai dalam 'hand-to-hand combat'.

Kerana tidak sepanjang katana (kurang dari 2 Shaku) maka tidak menyalahi peraturan membawa pedang di zaman Edo sehingga boleh dibawa oleh orang biasa (pada ketika itu, cuma samurai yang boleh bawa pedang).

Pedangnya lebih melengkung daripada wakizashi. Pedang ini cukup ringan sehingga memudahkan pengguna bergerak lincah.

4. Katana
Katana merupakan pedang khas ninja. Setiap ninja mempunyai katana di punggung mereka. Pedang ini merupakan pedang umum dengan panjang antara 70-80 cm.

Jenis 'single-edge' dan melengkung. Selain digunakan ninja, pedang ini juga dibawa oleh kaum samurai untuk mewakili status sosialnya.

Biasanya dibawa berpasangan dengan wakizashi atau tanto yang digunakan untuk 'close-quarter combat' dimana katana digunakan untuk 'open-quarter combat'.

5. Tsurugi
Pedang Tsurugi tidak serupa dengan jenis pedang yang lain. Pedang ini tidak melengkung tapi lurus seperti pedang korea.

Tsurugi merupakan pedang jenis 'broadsword', lebih berat berbanding pedang yang lain. Sangat sesuai digunakan untuk mengahadapi musuh yang pakai perisai tebal.

6.Chokuto
Sama seperti katana, cuma ia tidak melengkung tetapi lurus. Ditemui sebelum zaman Heian sebelum orang Jepun mencari teknik melengkungkan pedang.

Kerana pedangnya lurus, sukar digunakan dan jarang digunakan dalam pertempuran. Setelah katana wujud, chokuto masih tetap dihasilkan tetapi kebanyakan berfungsi sebagai 'ceremonial sword'.

7. Ninja-to
Pedang para ninja, selain katana, ninja-to merupakan pilihan para ninja. Ringkas dan ringan, membuatkan pedang ini mudah untuk dimasukkan ke dalam baju.

Perbezaan asas di antara katana dan ninja-to terletak pada bentuknya. Ninja-to tidak melengkung seperti katana tetapi lurus.

8. Nodachi & Odachi
Pedang Nodachi & Odachi adalah pedang yang panjang. Merupakan pedang terpanjang dengan panjangnya hampir 80 cm.

Pedang ini tidak sesuai untuk 'close combat' kerana ukurannya. Pedang ini digunakan untuk membelah pasukan berkuda dan kudanya.

Dalam siri manga Samurai deeper Kyo, ia menggunakan pedang jenis ini walaupun sebenarnya tidak sesuai untuk 'close combat'.

Pembuatan pedang ini termasuk dalam kategori sukar, sehingga pedang ini merupakan pedang yang 'rare'.

9. Nagamaki
Pedang Nagamaki adalah dimana mata pedang dan pemegang adalah sama panjang. Termasuk dalam kategori belati, digunakan untuk serangan mendadak.

Penggunaan pedang ini tidak se-efisien Tanto. Tapi pedang ini memiliki keindahan tersendiri.

10. Naginata
Naginata merupakan tombak dengan mata pisau katana. Digunakan oleh perajurit wanita dalam pertarungan jarak sederhana.

Pemegangnya dibuat dari kayu dan mata tombaknya dari katana melengkung. Sangat sesuai untuk jenis pertempuran 'Chaos'.

11. Yari
Yari merupakan sejenis tombak. Berbeza dengan naginata, mata tombak dibuat lurus. Bentuk Lurus ini berkesan digunakan untuk menusuk musuh yang datang dari depan.

Biasanya dipakai oleh lelaki untuk menghadang kelajuan pasukan musuh. Senjata ini diapakai oleh Madarame Ikaku dalam siri manga Bleach.

-Debu-

No comments:

Post a Comment