Hai awak2..
Hari ni cheq terrrajin nak share Puding Trifle super senang cara cheq.. Dessert ni cheq hanya buat kalau rajin tu pun setahun sekali..
Hari ni cheq terrrajin nak share Puding Trifle super senang cara cheq.. Dessert ni cheq hanya buat kalau rajin tu pun setahun sekali..
Kalau rajin buat pun takdak tukang makan.. haha.. Kang sorang2 makan kena potong kaki pulak sbb mmg cheq tak suka makan atau minum yg manis2.. Ok.. Bahannya ada kat bawah noo..
Bahan A
1 kek swiss roll (cheq guna perisa pandan)
1 kek swiss roll (cheq guna perisa pandan)
- Potong agak2 tebal 1 cm.
Bahan B (untuk kastard)
1 cwn tepung kastard
1/2 cwn gula (boleh kurangkan klau tak mau manis)
1 tin susu cair
1/2 cwn gula (boleh kurangkan klau tak mau manis)
1 tin susu cair
-satukan semua kedalam periuk.. Kacau sebati.. Pastu baru letakkan atas dapuq dgn api yg slow2 manja.. Teruskan mengacau jangan tinggai tinggaikan nnti kastard berketui dn hangit kat bwh jd tak cantik naa. Kacau sampai pekat, likat dn berkilat pastu tutup api.
Bahan C
1 tin fruit cocktail.
-asingkan air dn buah.. Gunakan buahnya saja.
Bahan D
1 kotak Kristal Jelly Brand Nona.. (cheq suka perisa strawberi)
1 kotak Kristal Jelly Brand Nona.. (cheq suka perisa strawberi)
-Masak mengikut arahan pd kotak noo.. cheq tmbhkan 3 atau 4 urat agar2 biasa sbb takmau nnti jelly tu terlalu lembik dn susah beku.
Mula2 potong kek gulung susun dan tekan sikit bg rata sekata dalam bekas yg paling comey yg awak ada. Nak acuan besaq pun boleh tp kena muat semua bhn2 noo. |
Bila kastard dah siap tuang rata2 mcm ni noo.. Agak2 ada ruang utk buah dn jelly nnti. |
Mcm ni kejadian dia. Masa tuang jelly panas2 tu hati2 naa jgn sampai berlubang kastard tu kang nampak pulak lubang mcm cheq buat tu |
Silakan SHARE kalau rasa2 bermanfaat dan dpt jugak bg idea pd orang rumah kalau rasa2 teringin nak mkn.. Selamat Mencuba.. Babai.. 😄
Ikhlas dr -mYa-
No comments:
Post a Comment